Århus, ifølge de indfødte københavnere. Hvis du fortsætter ligeud og så til højre 300 km, kommer du til enten Ausfahrt,Gram eller Toftlund
Nej JYDE, dit fjols!
I sommerhus i Højer er en ferieform der ikke opleves af ret mange mennesker[1], da det præges af det næsten alle[2] frygter: at være så langt fra København, som det overhovedet kan lade sig gøre.
Rejsen fra Sjælland
Det første man skal gøre er at låne et hus i Højer af en grandfætter der har nedladt sig til at blive proprietær i Nordslesvig[3], til trods for at han faktisk er 14. generations københavner. Dernæst sætter man sig ind i et tog. Hvis man er under 50 år, og besidder en rygsæk, kan man med fordel vælge at rejse i samme uge som Roskildefestivalen finder sted, for så kan man på vejen mod vest more sig over alle pensionisterne, der bebrejder én at man nok skal på festival.[4] Hvis man har forberedt sig ordentligt, husker man pas, stivkrampevaccinationer og et kort over Mors. Når man begynder at nærme sig Nyborg, Middelfart og alle de andre byer fra Narnia, begynder de fleste københavnske turister at undre sig over hvorfor IC3-S-toget mon kan være mere end 45 min om at køre fra én endestation til en anden. Når man når Jylland, begynder vittighederne om at "Polen da er et meget pænt land"[5].
Efter syv måneders rejse KST[6], når man Højer med en bus der ikke nødvendigvis er gul, og først nu begynder løjerne for alvor: det første man render ind i, er en mand med lædervest, gule tandstumper, fedtet langt hår og en dunst af hash. Man føler sig straks hjemme, men bliver frygteligt forskrækket da manden siger "Mojn!", for hvor fanden er dog den McDonald's?[7] Man skynder sig hen til huset[8], og bliver ikke spor bange over at badeværelset er på 2 kvadratmeter, for det er fuldstændig som hjemme i København.
Opholdet
Ejendomsmægleren, Ærlige Bent, sagde han ikke noget om 12 soveværelser og billardsalon bag 3. dør efter saunaen?
Højer Havnebad, hvor Die Widuu[9] (nordfrisisk) møder æ haw[10]
TOTAL FORVIRRING! Hvad fanden skal man dog stille op med en landsby der faktisk ser ud som i brochuren? Man kan vel dårligt være bekendt at klage. Det de fleste vælger, er at gå i Brugsen for at spørge om vej til bageren, når nu der ikke er en bodega[11]. Hos bageren kan man nu opleve en - for københavnere - meget stressende situation: 3 franskbrød á 2 kg pr stk, 14 rundstykker og en hel wienerbrødsstang - 19,95, også får man for nemheds skyld 1 kr tilbage på en 20'er. Man kan ikke andet end at blive glad, for så kan man tage sandwiches med til stranden[12], som kun ligger 200 meter i fugleflugt fra Højer, men som dog tager 45 min at gå, fordi man lige skal udover de diger der fører gennem Tøndermarsken.[13]
Ved stranden
Det her sted gør det ikke nemmere at være københavner, for nu står man et sted hvor hundeagtige væsener med snavsede krøller bruger tiden på at spise græs[14], lave sorte kugler og muh'e mærkeligt,[15] og stedet ligner overhovedet ikke Amager Strandpark, Bellevue eller der der sted på Mallorca der altid er i Spies-reklamerne. Der er intet sand, ingen isbod, ingen ghettoblaster, intet affald, ingen blå flag og ingen mennesker. Til gengæld kan man se Tyskland. Og de der tingester fra før[16], der nu lader til at slås ovenpå hinanden.
Seværdigheder
Der er kun Højer Mølle, og man skal ikke lede længe for at opdage at man nu står ved det bedre alternativ til det sommerhus man har lånt af Fætter Finn. Som turist fra Københavnstrup er man på spanden, for hvad dælen bruger man dog en mølle til!? De fleste har nok hørt om Frilandsmuseet én af de få dage man ikke pjækkede fra skole, og der synes at være en svag erindring om at male mel[17], men hvordan hænger dét nu sammen med en mølle hvor alle skilte handler om brandmænd[18]. Naturligvis kan man give sig til at læse skiltene, men det bliver vist først når der kommer en bluetooth-drevet smartphone-kombatibel formidlingsdame man kan putte i ørerne - man tager jo ikke på landet for at læse!
Hjemme igen
Og der bliver man! Nu har man "lissom set Jylland, og det er fyldt med bønder og grimme hunde" som man siger til den af sine naboer man taler med, der bor 6 km væk. Næste år tager man en charterferie til Rhodos fordi man finder middelhavsfolket mindre eksotisk end jyderne.
Sommerhusnoter
- ↑ Udover tyskere.
- ↑ Jo, også jyllændingerne. Kun 10 procent af Københavns befolkning er faktisk af racen Homo Sapiens Hafniaensis
- ↑ For penge han har stjålet.
- ↑ Husk at skule tilbage når man passerer Roskilde!
- ↑ Som om en københavner ville besøge Polen ...
- ↑ Københavnsk Standard Tidsberegning.
- ↑ "Mojn" kan let forveksles med en sønderjysk forkortelse for "Coinoffer"
- ↑ Fra 1678
- ↑ Wiedau-Schluschen (Vidå-Slusen): Hier befinder sich den westliche Start- und Endepunkt der Grænseroute. Dänemarks drittgrößter Wasserlauf, die Wiedau (Vidåen), wird an der i 1453 eingewiete Schleuse durch den der Nordseedeich ins Wattenmeer freientlassen. Von der top of the Deichkrone byder sich ein herrlicher Ausblik bis nach Sylte und Rømø. Direkte geneben der Schlusche, in den Ausstellungsräumen des Tøndermarschens Natur- und Gebietcenter, findet man viele mange Wissenswertes über das, was einem in dieses Panorama gebietet: Die schønne Natur von der Marschen und des wunderbefullene Wattenmeeres sowie ein unermesslicher Fugelrektum
- ↑ Til alle andre end københavnerne: Spademanns ved godt at det hedder en Sluse, men lad os nu ikke forvirre københavnerne yderligere.
- ↑ Brug dette ord i Sønderjylland - I dare you!
- ↑ Medmindre man taler rigsdansk, i så fald hedder det en "madpakke"
- ↑ Til Københavnere: en marsk er et stort sumpet område. (Sumpet betyder noget andet end på Vesterbro - slå det op)
- ↑ Til københavnere: Græs kan normalt ikke købes på Christiania. Og hvis det kan, er det brunligt og plukkes under en hjemløs.
- ↑ Det kaldes Får
- ↑ Igen - får!
- ↑ Med pensel.
- ↑ Dem fra havet???
Bidragsydere:
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.