"Hvis man vender kortet på hovedet, er man nok fra Sjælland."
~ Jydsk ordsprog
Den Jyllandske Tyranniske republik er et land, der normalt bliver omtalt som Gylland øst for Lillebælt, og som desværre stadig er en del af Danmark, som det dog har været forsøgt frasolgt til EU siden 1989.[2]
Landet er kendt for den i 1930'erne pronazistiske avis avis Morgenavisen Jyllandsposten, som trykte Muhammedtegningerne.
Jylland er en geografisk gåde. Beboerne selv mener, at de er verdens navle, og at alt udenom er ligegyldigt.
De lokale islæt
Jyden er glad for at se sig selv som stærk og sej, hvorimod Danmark ser dem som en flok egocentriske helligrøve. Jyderne holder mest til i Jylland, men man regner med, at der skulle leve omkring fem styks[3] på de andre øer, muligvis fordi de er faret vild, da de skulle til Brugsen og købe smørkage. Den jyske humor kaldes "lun" af de lokale, og "skodagtig" af københavnerne. Jyderne omtaler alle danskere, som ikke er fra Jylland, som "Djævleøboere" eller "Reserve-svenskere",[4] til deres egen store morskab.
Fritiden på heden
Jydernes yndlingsbeskæftigelse er at vælte køer samt at drikke kaffe; jyderne drikker kaffe gennemsnitlig 12 gange om dagen. Når de ikke gør det, samler de sig i små grupper foran den lokale købmand og kører på BMX-cykler, knallerter eller scootere.
Jyder bliver typisk underholdt af at se Fede Finn og Funny boys´ koncerter, Hammerslag og Charlie quizzen næsten hele dagen lang. Desuden har alle jyder et medfødt handicap, nemlig at de er nødt til at sige "ikk'å" (udtales: igorh) efter hver evig eneste sætning, de siger, ellers får de det både fysisk og psykisk dårligt.
Man siger at 98% af jyderne lider af Jysk syge.
Fordomme Facts om jyden
For hovedartikel, se: Jyde
Hvad finder jeg i Jylland?
Jylland består for det meste af syv ting. Marker, vand, mudder, sand, grill-barer, morænebakker og bondegårde.
Da jyden som bekendt er stærk og sej, gør han naturligvis ikke, hvad hans mor siger, hvorfor han endnu ikke er blevet vasket. De deraf følgende lugtgener har resulteret i, at bebyggelserne i Jylland, generelt set, er meget spredt beliggende.[5]
De beboede dalstrøg
Der er dog enkelte afvigelser fra denne regel, idet de østjyske dalstrøgs lædannende egenskaber har resulteret i, at lugten gennem mange år har samlet sig, og folk efterhånden har lært at leve med den, hvorfor de er rykket lidt tættere sammen, og noget, der godt kunne minde om tæt bebyggelse, er opstået, fx i Aarhus og Tilst.
Jylland er i øvrigt landfast med Belgien og Tyrkiet.[6]
Sights i Jylland
Sprog
Jyder bruger ofte "ord" som A' æ' og fe'. Fordi de ik' havde evnen til at opfinde ord selv, tog de bare nogle bogstaver og satte '[10] bagved eller tog et dansk ord og ændrede lidt på det ... (ofte kom der ' på)
Hvis en jyde skal give udtryk for, at han er ude på en ø i en å, lyder det således: A æ u' å æ ø i æ å.[11]
Jyske højderygsnoter
Bidragsydere: CooperDK, DJ Platon
Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.